Όταν ο Χρυσόστομος Σύρκος αναγόρευσε τον Μίκη επίτιμο δημότη Μεγαρέων!!!

0
1530

Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σήμερα και σύσσωμος ο ελληνισμός αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για την μεγάλη απώλεια στον πολιτισμό της Ελλάδας. Ωστόσο ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης είχε μια ιδιαίτερη τιμή στα Μέγαρα. Είχε τιμηθεί ως επίτιμος δημότης και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σήμερα, ο τότε δήμαρχος Μεγαρέων Χρυσόστομος Σύρκος μιλάει για την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και όσα έζησε εκείνη την μαγική βραδιά, όταν το γήπεδο Μεγαρέων τον υποδέχτηκε υπό τις μουσικές του.

Ήταν 2004 όταν ο τότε δήμαρχος Μεγαρέων Χρυσόστομος Σύρκος, στα πλαίσια πολλών καινοτομιών που έκανε στον πολιτισμό αποφάσισε να τιμήσει τρεις εξέχοντες προσωπικότητες. “Είχαμε σκεφτεί και πράξαμε να τιμήσουμε μια προσωπικότητα από τον πολιτισμό που ήταν ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης, μια προσωπικότητα από την κοινωνική ζωή των μεγάρων όπως ήταν ο Θεοδόσης Τάσσιος που έζησε στα Μέγαρα καθώς και από την εκκλησία όπως ήταν ο Μητροπολίτης Περγάμου, Ιωάννης Ζήσουλας” λέει συγκινημένος ο πρωην δήμαρχος Χρυσόστομος Σύρκος και συνεχίζει: “όταν υποδεχτήκαμε τον Μίκη, όλο το γήπεδο του Βύζαντα σηκώθηκε όρθιο και τον αποθέωσε. Του δώσαμε λοιπόν τον τίτλο του επίτιμου δημότη με μια περγαμηνή στα αρχαία ελληνικά. Ακολούθησε συναυλία με την ορχήστρα του και πολλους καλλιτέχνες. Όταν τελείωσε η συναυλία όλοι μαζί πήγαμε στο “Κτήμα Ευχαρις”. Προς τιμή του ο κ. Αντωνίου ιδιοκτήτης του κτήματος είχε καλύψει όλα τα έξοδα και έτσι μπορούμε να λέμε σήμερα πως ο παγκόσμιος Μίκης που όλη η υφήλιος υποκλίνεται, για εμάς ήταν επίτιμος δημότης και ένας από εμάς”.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με την σύζυγό του Μυρτώ, τον Γιώργο Βαρελά και άλλους Μεγαρίτες στο Κτήμα Ευχαρις

{φωτό: Γιώργος Βαρελάς}