Ο Κλεάνθης για την ΔΕΥΑΜ: την παρέδωσαν ανευ όρων!!!

0
1452

“Στις 29 Ιουλίου 2021 έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης των Μεγάρων (ΔΕΥΑΜ) με  απόφαση που έλαβε  κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο , μετά από εισήγηση της διοίκησης  του δήμου και του κυρίου  Δημάρχου προσωπικά, να μεταβιβαστούν τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης  και το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων (Κ.Ε.Λ ) του δήμου Μεγαρέων στην  ΕΥΔΑΠ  Α.Ε. 

Η  ΔΕΥΑΜ ιδρύθηκε το έτος 1993  ( ΦΕΚ  9/5.2.1993  ΤΕΥΧΟΣ Α ) επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου  Γιώργου Καστάνη-Λιαντρου, με σκοπό να δώσει λύση στα προβλήματα υδροδότησης και αποχέτευσης  των Μεγάρων. Από την περίοδο εκείνη έως και σήμερα η ΔΕΥΑΜ  χρησιμοποιήθηκε ως όχημα   από τις περισσότερες δημοτικές  διοικήσεις για να εξυπηρετήσει και άλλους σκοπούς εκτός από αυτούς της ιδρύσεως της, όπως προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου για διάφορους λόγους με βασικό στόχο την κάλυψη προεκλογικών υποσχέσεων καθώς και άλλα ζητήματα όπως προμήθεια υλικών ή σύναψη συμβάσεων για ζητήματα που αφορούν τον δήμο, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται από το καταστατικό της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης .

 Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δημοτική επιχείρηση να δημιουργεί  καθημερινά παθητικό και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε με πρώτη υποχρέωση της την πληρωμή  του νερού που προμηθεύονταν από αυτή για να υδροδοτηθεί ο δήμος μας. Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση οδήγησε την διοίκηση του πρώην δημάρχου Κου  Στρατιώτη το 2010 να πάρει την απόφαση της λύσης της επιχείρησης  κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην απόφαση  2/2010 και στην συνέχεια να ορίσει εκκαθαριστές με την απόφαση  194/ 2010. 

Από το 2010 εως και σήμερα η  δημοτική επιχείρηση  συνέχισε να λειτουργεί κανονικά (παρότι βρίσκονταν σε εκκαθάριση)   και να δημιουργεί παθητικό. Ιδιαίτερα την τελευταία επταετία επί δημοτικής διοικήσεως του Κου Σταμούλη η επιχείρηση  «μπαίνει μέσα»  περίπου 2.000.000 ευρώ το χρόνο  και αυτό γιατί  εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις υπεράριθμου  προσωπικού για να εξυπηρετήσει πελατειακά συμφέροντα  και ταυτόχρονα συνεχίζει να  αφήνει απλήρωτο το νερό που προμηθεύεται από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε , ενώ οι δημότες στο σύνολο τους πληρώνουν στην δημοτική επιχείρηση  το νερό που καταναλώνουν. ΟΙ συνεχείς έκτακτες επιχορηγήσεις που έδωσαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη της ΔΕΥΑΜ  τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 35.000.000 ευρώ, δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν την κατρακύλα της δημοτικής επιχείρησης με αποτέλεσμα  την τελευταία επταετία  η ανικανότητα της σημερινής δημοτικής διοίκησης να  διαχειριστεί  την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΜ  την έφερε στο έσχατο σημείο να συγκεντρώσει χρέη που φτάνουν τα 14.000.000 ευρώ.

Αυτή η κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΜ δεν άφηνε πλέον κανένα περιθώριο στην διοίκηση του δήμου για να συνεχίσει η δημοτική επιχείρηση  την λειτουργία της.  Τι και αν διατέθηκαν εκατομμύρια ευρώ για το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων και το δίκτυο αποχέτευσης  όπως και για το νέο δίκτυο ύδρευσης των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και των οικισμών , όλα  αυτά δεν συνυπολογιστήκαν  στην σύμβαση που έφερε προς ψήφιση η διοίκηση  του δήμου και ο Κος Σταμούλης  προσωπικά   στο δημοτικό συμβούλιο της 29/7/021. Μία σύμβαση η οποία ήρθε εκβιαστικά 2 ημέρες πριν να  λήξει , κατά τα λεγόμενα του δημάρχου, η προθεσμία για την καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης από το υπουργείο εσωτερικών για τα χρέη της ΔΕΥΑΜ τα οποία τα έχει αναλάβει ο δήμος. Η σύμβαση που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά της διοίκησης του δήμου  δυστυχώς  σε καμία περίπτωση δεν έλαβε υπόψη της την συνολική αξία  όλων των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης  και του Κέντρου επεξεργασίας λυμάτων του δήμου μας  ,αξία η οποία υπερβαίνει τα 53.000.000 ευρώ. Η διοίκηση του δήμου και ο Κος δήμαρχος δεν δέχθηκαν την αναβολή του θέματος που πρότεινε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας Κος Κλεάνθης Βαρελάς και δεν  μπήκαν καν στον κόπο να συζητήσουν πριν την σύναψη της σύμβασης με την αντιπολίτευση του δήμου τους όρους ώστε  να διαπραγματευτούν με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε συμπολίτευση και αντιπολίτευση  από κοινού ώστε ο δήμος να έχει  μεγαλύτερο όφελος από την μεταβίβαση  των δικτύων του και του ΚΕΛ.  Η σύμβαση η οποία ήρθε προς ψήφιση  ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εισηγμένης στο χρηματιστήριο ΕΥΔΑΠ Α.Ε  η οποία φυσικά και  έχει ως μόνο στόχο το κέρδος της εταιρείας και η οποία με την συμφωνία αυτή παραλαμβάνει  ένα βιολογικό καθαρισμό σε άριστη κατάσταση μαζί  με το δίκτυο αποχέτευσης και μαζί με νέα δίκτυα ύδρευσης. Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε στην σύμβαση αυτή δεν δεσμεύεται  σε καμία περίπτωση για την δημιουργία νέου δικτύου ύδρευσης στην Κινέττα αλλά ούτε δεσμεύεται για την υδροδότηση των περιοχών Στίκας Πανοράματος, Βαρδάρη,Καβελάρη, Αγ.Αννα ,Πευκενέα,Ζαχουλη και Αλεποχωρίου. Επίσης η  ΕΥΔΑΠ Α.Ε  δεν δεσμεύεται σε καμία περίπτωση να προμηθεύεται  τα υλικά  που θα χρησιμοποιεί για βλάβες του δικτύου και άλλες εργασίες που θα πραγματοποιεί στον δήμο μας, από επαγγελματίες της περιοχής μας όπως έκανε έως σήμερα η ΔΕΥΑΜ   κάτι το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για την τόνωση της τοπικής οικονομίας αφού τα ποσά αυτά ανέρχονται σε εκατοντάδες  χιλιάδες ευρώ. 

Αλήθεια  μπορεί να μας  ενημερώσει ο Κος Δήμαρχος αν συνεργάστηκε με νομικούς και τεχνικούς συμβούλους από την πλευρά του δήμου μας και τι εισηγήσεις δέχθηκε από αυτούς και αν εισακούστηκαν τελικά οι εισηγήσεις τους?  Πως καλύπτονται οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν από τον δήμο στην ΕΥΔΑΠ, αφού αυτή είναι που  θα αναλάβει την μισθοδοσία τους ,  σε περίπτωση ατυχήματος και από ποιον φορέα? Η μισθολογική τους κλίμακα θα παραμείνει όπως ήταν όταν πληρώνονταν από τον δήμο η επειδή μετακινούνται στην ιδιωτική εταιρεία θα  αλλάξει?

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα δυστυχώς θα μείνουν αναπάντητα γιατί ο Κος Σταμούλης επέλεξε να «περάσει» εκβιαστικά την σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ και να μεταβιβάσει  την περιουσία της δημοτικής επιχείρησης και κατ’ επέκταση του δήμου μας «ανευ όρων « στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Εκ του γραφείου τύπου του δημοτικού συνδυασμού “Μαζί με Όραμα”